Kanel som medicin: varför ta med det i ditt liv?

Kanel är en av världens mest populära kryddor, som de flesta förknippar med dess utsökta doft. Men denna krydda döljer mycket mer än bara en trevlig upplevelse för luktcellerna. Dess positiva effekter sträcker sig bortom den kulinariska användningen – den används även inom kosmetika och läkemedel. Varför bör vi inkludera kanel i vår dagliga rutin?

Vad är kanel gjord av?

Kanel erhålls från barken av träd av släktet Cinnamomum, där de mest kända arterna är Ceylon-, kinesisk- och kamferkanel. Även om det finns mer än 250 olika arter av kanelträd är Ceylonkanel av högsta kvalitet. Den innehåller betydligt mindre kumarin, ett ämne som i för stora mängder kan vara skadligt för människors hälsa. Det är därför lämpligt att välja Ceylonkanel av hög kvalitet, som har både kulinariskt och medicinskt värde.

Kanelens historiska rötter

Redan de gamla egyptierna, grekerna och romarna var medvetna om kanelens unika egenskaper. De trodde att den hade övernaturliga krafter och betraktades som gudarnas mat. Idag vet vi att denna krydda är rik på mineraler och vitaminer, såsom magnesium, järn, kalcium och vitaminerna K, A, B6, C och folsyra. Tack vare dessa ingredienser bidrar kanel till att sänka kolesterol, blodtryck och blodsocker. Dessutom hjälper den till med viktminskning.

Kanel som medicin: varför inkludera det i ditt liv?

  1. Skyddar hjärtat: Kanel bidrar till att sänka blodtrycket, förbättrar triglyceridnivåerna och minskar det ”onda” kolesterolet, vilket bidrar till att minska risken för hjärtsjukdomar och stroke.
  2. Stöd för minnet: Förbättrar blodflödet till hjärnan, vilket leder till bättre koncentration och minne. Det hjälper också till vid regenerering av skadade vävnader.
  3. Munhygien: Kanel har antibakteriella egenskaper, vilket gör den effektiv i kampen mot tandröta och dålig andedräkt. Dess ingredienser är vanligt förekommande i tandkrämer.
  4. Hjälp mot diabetes: Kanel har förmågan att sänka blodsockret, vilket är särskilt viktigt för personer med typ 2-diabetes. Forskare undersöker möjligheterna att använda kanel i behandlingen av denna sjukdom.
  5. Smärtlindring: Lindrar effektivt smärta såsom migrän, muskelvärk eller ledinflammation. Dess antiinflammatoriska effekter har visat sig vara användbara vid behandling av reumatiska sjukdomar.
  6. Förebyggande av cancer: Vetenskaplig forskning tyder på att kanel kan ha en positiv inverkan på cancerprevention på grund av dess antioxidantegenskaper. Den skyddar DNA från skador och främjar processer som leder till att cancerceller förstörs.
  7. För skönhet: Kanel är en populär ingrediens i skönhetsprodukter på grund av dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den hjälper till att bekämpa akne och förbättrar hudens allmänna utseende.

Användning i kosmetika och apotek

Kanel blir en allt vanligare ingrediens i kosmetiska hudvårdsprodukter på grund av sina egenskaper. På grund av sin förmåga att bekämpa bakterier, virus och svampar används den vid behandling av hudproblem och inflammation. Dessutom används dess extrakt inom läkemedelsindustrin som ingrediens i läkemedel som förbättrar smak och lukt.

Kort sagt

Kanel är mycket mer än bara en väldoftande krydda. Dess effekter går utöver dess användning i köket och inkluderar positiva effekter på hjärthälsa, diabetes, minne, munhygien och till och med cancerförebyggande. Dessutom används den inom kosmetika och läkemedel, där den används för sina antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *