Är du orolig för att dina hortensior ska frysa på vintern? Det här är sättet att skydda dem

Hortensior är en av de mest uppskattade prydnadsbuskarna i trädgårdar, kända för sina slående färgglada blommor. Trots sin popularitet är de mycket känsliga för kalla temperaturer, särskilt om de inte är ordentligt vilande. Vi ger dig råd om vilka misstag du ska undvika när du sköter hortensior och hur du skyddar dem ordentligt inför vintern så att frost och kalla vindar inte hotar dem.

Misstag som kan få hortensior att frysa på vintern

Många trädgårdsmästare gör misstaget att inte gödsla hortensior förrän sent på hösten, till och med in i oktober. I ett försök att förlänga blomningen och förbättra växternas kondition använder de sammansatta gödselmedel för att ge växterna energi att växa. Detta är dock en riskabel praxis.

  • Befruktning under sen säsong stimulerar växten att sätta ut nya, ömma skott som inte har tid att härda av innan frosten kommer.

Den nya tillväxten är särskilt känslig för frost eftersom den är mjuk och otillräckligt skyddad. När de första frostgraderna kommer kan de skadas allvarligt eller förstöras. I extrema fall kan detta leda till att hela skottet dör och att tillväxten försenas på våren.

Det vilande tillståndet är en naturlig skyddsmekanism som gör att hortensia kan sakta ner sin tillväxt och förbereda sig för kalla temperaturer. Växten fokuserar då sin energi på att skydda sina strukturer från frost. Om vi gödslar hortensior för sent stör vi denna mekanism, vilket leder till att växtens motståndskraft mot kyla försvagas.

Hur skyddar man hortensior för vintern?

Hortensior som odlas i krukor är ett populärt val för trädgårdsmästare som vill dekorera uteplatser, balkonger eller områden runt huset. Förutom deras estetiska värde erbjuder hortensior i krukor möjligheten till enkel landskapsarkitektur. För att säkerställa att hortensiorna överlever vintern och växer friskt nästa säsong finns det dock några viktiga steg att komma ihåg när man övervintrar dem.

Flytta hortensiorna till varmare platser

Hortensior, särskilt de som odlas i krukor, är mer känsliga för frost än växter som odlas i marken. Detta beror på att rötterna i krukor fryser snabbare på grund av den begränsade mängden isolerande jord.

  • Flytta unga ettåriga växter till svala men ouppvärmda utrymmen, t.ex. lusthus, garage eller källare.

Hortensior ska inte förvaras i varma utrymmen eftersom de behöver en period av vila för att förbereda sig för nästa tillväxtcykel.

Skydda hortensior från kall vind och frost

Hortensior i krukor som står ute över vintern bör skyddas ordentligt. Genom att placera dem nära husfasaden kan de få extra skydd mot vind och kallare temperaturer. Byggnadens väggar värms upp under dagen och avger värme på natten, vilket skapar ett mikroklimat som är mer gynnsamt för växternas överlevnad i kallt väder.

På vintern måste vi också skydda hortensiorna från vinden, som kan orsaka betydande skador genom att torka ut stjälkar och blad.

  • Växterna måste förpackas i isolerande material som agrotextilier, jute eller speciella vinterförpackningar för växter.

Skydda hortensians rötter från frost

En viktig del av övervintringen av hortensior i krukor är att skydda deras rötter. På grund av den begränsade mängden jord i krukan är rötterna mer känsliga för frost än marktäckare.

  • Det lönar sig att lägga tjocka isolerande lager runt krukan, t.ex. av polystyren, förpackningsmaterial eller kartong.
  • Att packa in krukorna i bubbelplast kan också öka frostskyddet avsevärt.

Det är också en bra idé att placera krukorna på ställningar eller andra material som isolerar dem från den kalla marken.

Vattning av hortensior på vintern

Hortensior som övervintrar i krukor kräver begränsad vattning under vintern. Överdriven vattning kan leda till rotröta, särskilt vid låga temperaturer.

  • Växter bör vattnas ibland, endast när jorden torkar ut avsevärt.

Detta bör göras på dagar då temperaturen inte sjunker under 0 °C för att förhindra att vattnet i jorden fryser.

Vill du plantera om hortensia? Välj rätt datum. Annars kommer buskarna att gå till spillo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *