Det här är ett enkelt test för att avgöra om honungen är äkta eller inte. Biodlaren demonstrerade tekniken.

På senare tid har det funnits ett växande intresse för honung som ersättning för vitt socker. Allt fler familjer byter ut det vanliga sötningsmedlet mot detta naturliga, obearbetade material, som ses som ett hälsosammare och mer näringsrikt alternativ. Även om honung ses som en naturlig produkt med många hälsofördelar är inte all honung på marknaden av samma höga kvalitet. Många konsumenter kan vilseledas av förfalskade produkter som innehåller tillsatta ämnen eller på annat sätt är förfalskade.

Hälsofördelar med honung

Honung är känd för sina hälsofördelar, särskilt när den konsumeras i rätt mängder. Till skillnad från vanligt socker innehåller honung vitaminer, mineraler och antioxidanter som är bra för hjärtat, hjälper sår och brännskador att läka snabbare och kan lindra hosta. Honung anses därför vara ett mer näringsrikt alternativ än vitt socker.

Nephoning: vad är det och hur tillverkas det?

Inte all honung är vad den verkar vara. Vissa produkter som marknadsförs som honung innehåller i själva verket tillsatt socker, sirap eller andra ämnen. Dessa produkter förlorar inte bara sina hälsofördelar, utan blir också mindre goda. Hur honungen bearbetas kan också ha stor inverkan på dess kvalitet. Ibland kokas honungen och förlorar då sina naturliga enzymer, vitaminer och mineraler. Dessutom ger vissa biodlare sina bin socker och sirap i stället för naturlig föda, vilket verkligen minskar honungens näringsvärde.

Hur känner man igen äkta honung?

Det kan vara svårt att se skillnad på äkta och falsk honung, men det finns några enkla knep att ta till. Det första du ska hålla utkik efter är lukten. Äkta honung har en stark och distinkt arom som ofta påminner om blommor eller pollen. Å andra sidan har falsk honung ofta ingen lukt alls. Vad du också bör vara uppmärksam på är smaken. Äkta honung har en stark och lite skarp smak, medan honung av dålig kvalitet kan smaka surt, vilket är ett tecken på att den har förstörts.
Honungens konsistens är också något att hålla utkik efter. Äkta honung är tjock och bildar en kontinuerlig tråd när du snurrar den på en sked. Nephoning, å andra sidan, tenderar att droppa. Ett enkelt test är att droppa honung på ett pappersark. Om den håller formen och inte spiller är den äkta. Men om den rinner ut snabbt är den förmodligen utspädd.

Testa honungen på en bit bröd

Du kan också testa riktig honung med en bit bröd för att se om den löser sig bra. Doppa bara en bit bröd i honungen i 10 till 12 minuter. Om brödet hårdnar är du säker på att du har äkta honung. Om det förblir mjukt eller till och med smulas sönder är det inte äkta.

Varför är det viktigt att stödja riktiga biodlare?

Att stödja lokala biodlare och köpa kvalitetshonung har flera fördelar. Du får inte bara en produkt med maximala hälsofördelar, utan du hjälper också till att skydda bipopulationen, som är viktig för vårt ekosystem. Bina spelar en viktig roll när det gäller att pollinera de växter vi äter. Att köpa billig låtsashonung kan dessutom skada hederliga biodlare som inte kan konkurrera med billigare produkter av låg kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *