Du har precis städat och dammet är redan tillbaka. Så här kan du minska det.

Vi gör alla vårt bästa för att hålla våra hem rena och fina, men damm är en irriterande sak som bara inte vill försvinna. Även efter städning hittar vi det nästan omedelbart på våra hyllor och möbler. Är det här en ändlös kamp mot den osynliga fienden?
Damm följer med oss in i våra hem varje dag – på våra skor, kläder och till och med som en del av oss själva, i form av flagnande hud eller klädfibrer. Det består huvudsakligen av kalcium, syre, kol, väte och kväve samt sporer av mikroskopiska svampar och bakterier. Dammkvalster, som är en del av detta mikrokosmos, är ofta orsaken till allergier som kan leda till mer allvarliga tillstånd som astma.

Hur kan du effektivt minska dammigheten i ditt hem?

Det är inte lätt att svara på frågan om hur man blir av med damm eftersom det är omöjligt att eliminera det helt. Det finns många sätt att minska damm och göra våra hem till en trevligare plats att bo på.

Regelbunden rengöring med en fuktig trasa kan hjälpa till att hålla dammet borta från de ytor du rengör.

Glöm inte att:

  • byta sängkläder,
  • dammsuga persienner
  • eller skaka ut mattorna, vilket är ett bra sätt att minska damm i textilier.

Ett annat sätt att minska damm är att byta filter på dammsugare och luftfuktare. Genom att rengöra och byta ut dessa delar regelbundet håller du luften i din byggnad renare och hälsosammare.

Om du bor i ett område med mycket luftföroreningar är det en bra idé att investera i täta fönster. Det håller dammet ute och släpper in massor av frisk luft.
Vissa växter, t.ex. murgröna och fikus, kan på ett naturligt sätt hjälpa till att filtrera damm. Därför är det en bra idé att placera dem på platser där de har störst effekt i våra hem.
Andra praktiska lösningar är

  • lätt tvättbara golv
  • och att undvika mattor, som kan bli en dammreservoar.

Det är viktigt att städa väl, men överdriv inte – för mycket städning kan vara lika skadligt som försummelse.
Damm kan verka som en oslagbar fiende, men genom att följa råden ovan kan vi göra våra hem mycket mer bekväma genom att minska dess närvaro. Det är också värt att notera att även om damm inte är estetiskt, så är det nödvändigt för att vårt immunsystem ska kunna interagera med mikroorganismer. Så snarare än att sträva efter absolut sterilitet är det bättre att hitta en balans som håller saker och ting tillräckligt rena för att hålla oss friska och stressfria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *