Bara en varning: det här är sista gången du kan så sallad. Om du planerar att skörda på våren, se till att du håller denna tidsfrist.

Sallat är en av de mest populära grönsakerna som finns. Du kan använda den i många olika rätter, inte bara i sallader. Den är en viktig ingrediens i många rätter, bland annat hamburgare, smörgåsar och vissa typer av soppor. Det ser ut som om det är dags att börja plantera denna grönsak. Om du vill njuta av vårskörden är det bäst att du börjar plantera!

När ska sallat sås? Den idealiska tiden är september

Det finns många olika sorter av sallad till salu som sås på hösten. Vi pratar om de frostbeständiga sorterna. Det är intressant att veta att sallat som sås på hösten är mindre benägna att attackeras av vissa skadedjur, såsom sniglar. Detta beror på att dessa skadedjur är mindre aktiva under de kallare månaderna.
Helst bör sallat sås i mitten av september. Om du vill kan du så den före slutet av månaden. Det är förmodligen bäst att hålla ett öga på väderprognosen. Sallaten behöver få en chans att slå rot innan det hårda vintervädret sätter in.

Det är en bra idé att sätta salladen i jorden så snart som möjligt för att klara vintern. När våren kommer kan du njuta av välsmakande, friska salladsblad. Det är viktigt att välja rätt sådatum på hösten, annars missar du vårskörden.
Ett tips: Det finns några enkla saker du kan göra för att hjälpa salladen att växa. När du har sått fröna är det en bra idé att skydda plantorna mot frost med agrotextilier eller grenar. Vissa trädgårdsmästare gillar att så sallat i behållare, vilket är en bra idé eftersom de sedan kan flyttas till en varmare plats om vädret svalnar tidigare. En del odlar också sallat i växthus eller plasttunnlar.

Vilka sallatssorter är det värt att så i september?

Det finns många typer av sallat som kan sås i september. Var och en av dessa sorter har en något annorlunda konsistens och smak. Därför är det värt att så några för att få en mängd olika smaker tidigt på våren.
Som tidigare nämnts bör trädgårdsmästare som vill så sallat i september fylla på med vintersorter. Detta inkluderar sallat, mer specifikt sorter som ”Humil”, ”Altenburg” eller ”Lednice”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *