Vattnar du orkidén med den här blandningen? Släng den i soptunnan. Istället för vackra blommor kommer du att få en torr stjälk

Vad gillar inte orkidéer? Även om det är tillrådligt att använda beprövade hemlagade blandningar när du gödslar din växt, är inte alla lämpliga. Tvärtom. En av de mest populära kan få växten att vissna på nolltid.

Orkidéer är utan tvekan några av de vackraste och mest magnifika blommor vi kan ha i våra hem. Naturligtvis bara om du tar hand om dem ordentligt, eftersom de kan vara mycket kinkiga. Även till synes mindre misstag kan få dem att sluta blomma på ett ögonblick.

Var ska man inte placera orkidéer? Undvik dessa platser

Den orkidévariant som oftast väljs för hemmet är Phalaenopsis.

  • För att ta hand om den ordentligt ska du ge den en ljus, men inte utsatt för direkt solljus, helst på en östlig fönsterbräda.

Det är bara viktigt att du inte utsätter växten för drag och värme från radiatorer. Om du väljer en mörkare plats minskar du kraftigt chanserna för att den ska blomma igen. Dessutom gillar orkidéer värme, helst 20 grader under dagen och ca 18 grader på kvällen.

Hur vattnar man orkidéer ordentligt? Se upp för detta

Att vattna orkidéer är inte en lätt uppgift, särskilt för nybörjare trädgårdsmästare. I naturen växer dessa blommor på trädgrenar, vilket innebär att konventionell vattning kanske inte fungerar. Av denna anledning måste substratet för dem vara mycket genomträngligt och lätt. När det gäller vattning ska den ske ganska sällan men tillräckligt rikligt för att hålla innehållet i lådan försiktigt fuktigt hela tiden. Vattningen får inte vara överdriven i någon riktning och rötterna får inte stå i vatten för länge.

  • I stället för att bara vattna rekommenderas också ett bad, dvs. att placera växten i behållaren i en skål med vatten i ca 30 minuter och sedan torka den.

Denna behandling bör vanligtvis upprepas var 2-3:e vecka.

Vad gillar inte orkidéer? Undvik sådana gödselmedel

Om du vill att din orkidé ska imponera med vackra blommor måste du också använda gödselmedel. Du kan enkelt hitta färdiga blandningar i butiken, men hemlagade metoder fungerar lika bra.

  • Äggskal, kaffesump och osaltat vatten från grönsaker rekommenderas.
  • Å andra sidan bör du undvika öl och jästbaserade blandningar så mycket som möjligt.

I motsats till vad du kanske tror kommer detta att leda till att växten dör på kort tid och du kommer att få en torr stam istället för vackra blommor.

Användare Den adderade trädgårdsmästaren på TikTok rekommenderar andra hemgödselmedel för orkidéer:

  • Gödselmedel för bananskal,
  • epsomsalt,
  • svart te.
@theaddgardener

Du måste mata din orkidé! Vatten är inte tillräckligt. #plantlover #feedme #fertilizer #plantdaddy

♬ No Roots (TikTok Classics Version) – Alice Merton & Deutsches Filmorchester Babelsberg

Använder du det här balsamet på orkidéer? Bättre sluta innan du förstör dem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *