Kastanjer är verkligen värda att plocka. De har effekter som många inte har en aning om

I många familjer samlar barnen och deras föräldrar in kastanjer för att göra konstverk i skolor eller förskolor. Det är dock få som vet att de fram till för några århundraden sedan var en av de viktigaste symbolerna för De dödas dag. Traditionen krävde att några kastanjer lämnades på bordet för att fungera som en måltid för själarna. Insamlade kastanjer maldes också till mjöl och bakades till enkla kakor. Idag anses exemplar som ligger under fötterna vara en av de första symbolerna för hösten. Varför ska man samla på sig dessa intressanta gåvor från naturen och hur ska man använda dem?

Vilka egenskaper har kastanjer?

De första blyga knopparna på kastanjer dyker upp redan i mars, medan de frodiga gröna bladen inte dyker upp förrän i april. Den verkliga blomsterprakten kommer vanligtvis i början av maj, när de följer med gymnasieeleverna på väg till sina nästa tentor. Favoritkastanjen i Polen är ingen mindre än hästkastanjen, en växt som inte bara används i medicin eller naturlig läkning , men även i kosmetika.

Kastanjer är vanligast förekommande i salvor mot svullnad, inflammation och åderbråck. Intressant nog är nästan alla delar av kastanjen rik på värdefulla ämnen, även om den faktiska rikedomar är dolda i blommor, bark och löv. I mindre utsträckning drar vi också nytta av frukternas och frönas rikedomar. Vilka egenskaper hos kastanjer är värda att nämna? Först och främst:

  • hjälpa till att bli av med celluliter snabbare,
  • förbättra viskositeten och förbättra blodcirkulationen,
  • stärka och dra åt blodkärlen,
  • lindra ihållande matsmältningsproblem,
  • hjälper till att läka blåmärken, frostskador och hematom.

Varför sätta kastanjer på fönsterbrädan?

Även om september fortsätter att skämma bort oss med blå himmel, varmt solsken och höga temperaturer, är hösten oundviklig. Djuren kommer att vara de första att känna av den förestående nedkylningen och klimatförändringen. Redan nu börjar de leta efter säkra skydd och platser som ger dem ständig tillgång till mat. Detta gäller även insekter och spindeldjur, som tar sig in i hus, lägenheter och till och med garage genom de minsta springorna. Deras ökade aktivitet känns inte bara av dem som bor nära ängar och skogar, utan också av ägare av sina egna fyra väggar belägna i centrum av stora städer.

De första tecknen på spindelaktivitet finns i något mörkare och sällan inspekterade hörn. Fina trådar av spindelnät dyker också upp i köket, vanligtvis nära matskåpen. Om du inte vill investera i dyra och kemiska produkter kan du börja med att ta en tur till en närliggande park. Kastanjer som plockas i gränder är ett naturligt avskräckande medel för mindre och större spindlar. Skär dem bara försiktigt eller dela dem på mitten och placera dem på fönsterbrädor inomhus, uteplatser, balkonger eller nära dörröppningar. Lukten av de rödbruna bollarna kommer att avskräcka spindlar och uppmuntra dem att fly snabbt. Kom ihåg att använda alla kastanjerna på en gång. Spara några bitar till senare på dagen.

Höstens kastanjer i säng

Den folktro som gått i arv från generation till generation har inte utelämnat ämnet kastanjer. I århundraden har de ansetts vara en naturlig delikatess att stoppa i sängen, lägga direkt under kudden eller ha några i fickan. Vad var det tänkt att detta beteende skulle leda till? Kastanjer sades ha förmågan att fånga upp och göra sig av med skadlig energi, bidra till bättre sömn och till och med lindra obehaget vid reumatisk smärta. Att dekorera RTV-skåpet under TV:n eller datorskrivbordet med färska kastanjer skulle ha en dämpande effekt på strålningen.

Även om listan över värdefulla egenskaper hos kastanjer är ganska lång, finns det ingen bekräftelse på magiska effekter i den. Möjligheten att uppleva positiva aspekter av att hålla kastanjer nära en sovplats eller i varje rum är endast relaterad till den psykologiska aspekten. Många experter plus uppmanar människor att inte placera glitterbollar i områden där det finns otillräcklig ventilation. Förvaring under olämpliga förhållanden kan snabbt leda till att hälsofarliga mögelsvampar utvecklas. Förekomsten av mögel är särskilt farlig för allergiker, som måste hantera hösnuva, andfåddhet och till och med nässelfeber.

Recept på hemlagad kastanjestärkelse

Släta dukar, gardiner eller kläder utan minsta veck är fortfarande en önskad effekt i många hem. Men timmar av strykning devalverar även den enklaste av uppgifter. Det är bara att sätta sig på en stol så ser tyget rörigt ut igen. Patentet som våra mormödrar var villiga att använda, var det användningen av stärkelse, men inte från potatismjöl. Ett mycket starkare botemedel kan tillagas av kastanjer som samlats under höstpromenader. Även om kastanjer utan tvekan är fantastiska som dekoration kan vi också använda dem på ett lite mer praktiskt sätt. Hur förbereder man kastanjestärkelse? Färska kastanjer är basen, men det finns inget som hindrar dig från att skörda kastanjer som har legat hemma sedan förra året.

  1. Om du använder årets exemplar, börja med att skala dem, skiva dem sedan och torka dem i en ugn uppvärmd till 100 °C. Du kan också lägga dem i en speciell torkugn.
  2. Äldre kastanjer behandlas lite annorlunda. Lägg dem först i en skål, täck med kallt vatten och låt dem ligga i blöt i några timmar. Först därefter kan de skalas och torkas.
  3. De genomtorkade kastanjeskivorna körs genom en köttkvarn. Resultatet är finmalt kastanjemjöl.
  4. Lägg det erhållna pulvret i en liten skål och häll kallt vatten över det flera gånger. Vätskan hälls av tills den är transparent igen.
  5. I nästa steg sprider du ut den våta kastanjemassan på en bomullsduk och låter den återigen ligga tills vattnet har avdunstat helt. Först då kan vi fylla glasburkarna med den specifika produkten.
  6. Den färdiga kastanjestärkelsen är inte bara lämplig för förstärkning av tyger. Den kan också användas för att skrubba köksredskap av trä eller till och med för att göra tvål för att förbättra hudens tillstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *