Kasta inte bort gammal jord. När du har gjort det kan du plantera om.

Gammal jord är fortfarande en värdefull resurs. I stället för att låta den gå till spillo kan du använda den på många sätt för att hjälpa växter att växa igen. Det är mycket enkelt att återställa markstrukturen och berika den med rätt ingredienser. Det gör den perfekt för återplantering av växter, blommor och till och med grönsaker. Ta reda på vad gammal jord kan användas till och hur du förbereder den för nya grödor.

Vad kan man använda gammal jord till?

Gammal jord kan fortfarande användas på ett bra sätt, även om den förlorar sina näringsrika egenskaper med tiden.

  • Istället för att kasta bort den kan du lägga den på komposten, där den omvandlas till ett bördigt gödningsmedel tillsammans med de organiska resterna.
  • Den är också utmärkt för att förbättra jordstrukturen i trädgården – blandad med tung jord ökar den dess genomsläpplighet och, när det gäller sandjord, behåller den mer fukt.
  • Gammal jord kan också användas som ett dräneringslager i botten på nya krukor för att förbättra vattenflödet och förhindra rotröta.

Om du vill odla grönsaker kan du återanvända jorden genom att blanda den med kompost eller färsk jord för att ge den en rikare konsistens. På hösten är den precis lagom för att odla dill, persilja eller rädisor. Du kan också använda jorden som marktäckning runt rabatter för att hålla fukten inne och ogräset borta. Detta ger gammal krukväxtjord nytt liv och uppmuntrar oss att odla mer, samtidigt som det minskar avfallet.

Hur förbereder man gammal krukväxtjord för nya grödor?

  • Ta först bort alla rötter, stjälkar och blad. Organiska rester i jorden kan leda till svampsjukdomar och skadedjur som kan påverka framtida grödor. Den rengjorda jorden kommer att vara mer homogen och redo för vidare arbete.
  • När du har tagit bort växtrester ska du lufta jorden, som kan ha blivit kompakt under säsongen och mindre genomtränglig för luft och vatten. Det gör du genom att gräva i jorden eller krossa den för hand. En väl luftad jord främjar en sund rottillväxt.
  • Desinficering av jorden kan minimera risken för växtsjukdomar och skadedjur. För att göra detta sprider du ut jorden på en bakplåt och placerar den i en ugn uppvärmd till 80-90°C i cirka 30 minuter. På så sätt förstörs patogener, skadedjur och ogräsfrön. Du kan också desinficera jorden med ånga genom att placera den över kokande vatten i ca 30 minuter. Det är också en bra idé att använda svamp- och insektsmedel som finns i trädgårdsbutiker.

Begagnad krukväxtjord har förlorat mycket av de näringsämnen som växterna behöver. Därför behöver den berikas med nya mineraler och näringsämnen. Genom att tillsätta kompost ökar humushalten och jordens struktur och bördighet förbättras.

  • Vermikulit eller perlit hjälper till att hålla kvar fukten och lufta jorden.
  • Organiskagödningsmedeli form av benmjöl, tångmjöl eller gödningspellets tillför kväve, fosfor och kalium – ämnen som är viktiga för växternas tillväxt.

När du är klar är det bäst att förvara jorden på en torr, väl ventilerad plats i förseglade påsar eller behållare. På så sätt skyddas den från fukt, skadedjur och för mycket packning. Om du har använt mycket jord för att plantera andra saker kan du blanda den med ny jord. Den här blandningen hjälper till att balansera näringsämnen och förbättra markstrukturen. Vi rekommenderar en 50/50-blandning av gammal och ny jord.

Ska varje kruka ha dräneringshål?

Det är viktigt att de flesta växter har dräneringshål för en sund tillväxt. Överflödigt vatten dräneras lätt, vilket skyddar rötterna från att ruttna och ger dem tillgång till syre. Om man inte gör detta riskerar man att översvämma rotklumpen, vilket kan orsaka allvarliga problem för växten. Det finns dock några få undantag. Vissa växter, t.ex. suckulenter, klarar sig med mindre vatten, men de behöver ändå bra dränering.

Har du en kruka utan hål? Du kan mycket enkelt göra dem själv med några enkla verktyg. Men om du inte vill förstöra krukans utseende är ett bra alternativ att använda ett dräneringslager av expanderad lera eller perlit. Detta förhindrar att rötterna blir för våta. Detta leder vanligtvis till att bladen vissnar och att växten gradvis dör. Det är också en bra idé att byta ut substratet regelbundet så att växten alltid har hälsosamma växtförhållanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *