Varför inte prova fingertestet i butiken? Det är ett bra sätt att kontrollera om köttet är färskt.

Att äta gammalt kött eller fisk kan få ganska allvarliga konsekvenser för hälsan, ofta i form av matförgiftning. När vi handlar i snabbköpet är det ofta svårt att bedöma köttets kvalitet och färskhet, eftersom det oftast är inslaget i plast.

Så hur kan vi kontrollera om köttet fortfarande är säkert att äta? Svaret är ett enkelt och snabbt trick – det s.k. ”fingertestet”, som kan vara nyckeln till att förebygga hälsoproblem.

Hur testar man köttets färskhet?

Om du har slagit in köttet i plast och inte har någon möjlighet att lukta på det, kläm på det med fingret för att kontrollera om det fortfarande är färskt. Om du kan klämma på köttet och det återfår sin ursprungliga form är det förmodligen färskt och säkert att äta. Å andra sidan, om köttet förblir detsamma och inte återgår till det normala, är det förmodligen bäst att undvika det.

Vad avslöjar köttets färg och lukt?

En av fördelarna med att handla hos en slaktare är att du kan se och lukta på köttet innan du köper det. Färskt kött ska vara rosa eller rött till färgen. Om det är grått eller blekt är det förmodligen bättre att inte köpa det. Ett annat säkert tecken på att köttet inte längre är tjänligt är en obehaglig lukt.

Känn igen fiskens färskhet: Viktiga tips

När du köper fisk finns det några enkla saker som du kan titta efter för att bedöma hur färsk fisken är. Fisk med utbuktande, glänsande ögon är ett bra val. Om ögonen är grumliga är fisken förmodligen inte längre färsk. Det är också värt att kontrollera gälarna – de ska vara röda. Om de är grå eller gulaktiga är det bäst att undvika fisken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *